Fejdíszek az Operában

Tóth Mónika, az Operaház egyik fejdíszkészítője kért meg, hogy az általa készített fejdíszeket fotózzam meg. Egy érdekes világba csöppentem. Idáig csak előadást néztem az Operában, a nézőtérről. Most lehetőségem nyílt a kulisszák mögé menni, és megtapasztalni egy óriási, érdekes labirintust: a "backstage"-t.

Ha csak néhány óra erejéig is voltam ott, de mégis bepillanthattam egy érdekes világba. Az előadás születésének világába. Egy operát színpadra vinni hosszadalmas folyamat. Ennek egy része a fejdíszek elkészítése. A tervezők megálmodják, papírra vetik elképzelésüket. Ezt a fejdíszkészítők öntik formába. Az előadások során elszakadt, eltörött, elhasználódott ruhadarabokat is ők hozzák rendbe. Majd az előadóművészek, legyenek akár énekesek, akár balett-táncosok, hordják az elkészített fejdíszeket. És így van ez minden egyes ruhadarabnál.

Gondos tervezés, aprólékos kézimunka szükségeltetik a díszlet, jelmez elkészítéséhez. Nagy munka ez mindenkinek, aki részt vesz ebben a kemény munkában.

Íme néhány csodás fejdísz a mai fotózásról.

Köszönjük mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy a mai napon Mónika munkáit lefotózhassuk!




Megjegyzések