Cesky Krumlov - Csehország / Bohemia

Cesky Krumlov. Egy hely a Világörökség listájáról. Egy hely, ami sok mindenről híres. Egy hely, ahol azt mondják, hogy Csehország második legnagyobb kastélya látható. Egy hely, ami magában hordozza évszázadok illatát. Egy hely, ahova előbb-utóbb mindenki szeretne eljutni, miután megtudta, hogy ez az egyik legszerethetőbb városka Dél-Csehországban. 

A város hosszú-hosszú múltra tekint vissza. Már a kőkori ember lakóhelyet talált magának. A középkorban több család is vezette a várost, azonban a vár XIII. századi építése a Vítkovciak nevéhez köthető, azonban leszármazottaik híján azt a Rozmberk család vette birtokba. A XV. századtól a vár és a város az Eggenbergek tulajdonába került, majd a XVIII. században az utolsó dinasztia, a Schwarzenbergek követték őket a vár tulajdonosai között. 

Cesky Krumlov. A place on the list of Unesco World Heritage. A place, which is famous about more thing. A place, about which is said: there is the second big castle of Cesky. A place, which is wearing the smells of centuries. A place, where everybody wants to go after knowing, that this is one of the loveliest place in Moravia. 

The town has a very-very long past. In the ancient times, people lived there. In the middle, the town has more governor families. The building of the castle is bounded to family Vitkovci, but the leader of the castle became from the Rozmberk family - lack of descendants. Egenbergs became the leader of the castle and the town from the XV. century, than the Schwarzenbergs were the owner of the castle. 







A vár óriási átalakuláson ment át, a legnagyobb fejlesztések a Schwarzenbergekhez köthetők a XVIII-XIX. században. A vár területét megnövelték, egy jelenleg is működőképes barokk színházat hoztak létre. A kastély kertje is szemet gyönyörködtető.

There were big reconstruction at the castle, which was made at the lead of Schwarzenbergs, in the XVIII-XIV. centuries. The area of the castle were bigger, and they made a baroque theater, which is working in our days. Garden of the castle is a very nice to our eyes.






A vár berendezése tükrözi egykori pompáját, melyet nagy mértékben segített a tudatos szervezés. Az államosítás során felszámolt kastélyokat nem rombolták le, működési körüket megváltoztatták, azonban az ott található bútorokat a Cesky Krumlov-i vár és a közelben található Hluboka kastély bemutatására vitték. 

Interiors of the castle shows its early pomp, which was about conscious organisation. The nationalized castles weren't ruined, their competence were shanged. But the furnitures of these were taken to Cesky Krumlov Castle, and Hluboka castle, in the near. 




Cesky Krumlovban járva megízlelhetjük az elmúlt századok hangulatát. Sétálhatunk a szépen felújított régi házak között, csónakázhatunk a kanyargó Vltaván (melyet később Moldvának neveztek, és Szmetana írt egy gyönyörű zeneművet a folyó ihletésében), leülhetünk az árnyékba a városban található sok étterem egyikében, de betérhetünk a Kohi-Noor mintaboltjába. Ez az a ceruza-márka, ami nemzedékeket szolgált ki Közép-Európában, és minden magyarnak ismerős, ha ezt a nevet említjük. 

In Cesky Krumlov, we can savor the mood of past centuries. We can walk among beautiful reconstructed buildings, we can boat on the Vlatava (other parts of the river was named Moldva, and Smeatana wrote a beautiful music about this river), we can rest a little in one of the restaurant of the city, but we can go to the shop: Kohi-Noor. This graphic-pencil is very famous in Central Europe for generations, and this is familiar to the hungarians, too. 








Az előbb már rövid említést tettem Hlubokáról, a Schwarzenberg dinasztia másik kastélyáról, mely Ceske Budejovice mellett egy gyönyörű angolpark közepén terül el. Miután a Cesky Krumlovban található várat kicsinek és túlhaladottnak találták tulajdonosai, ez az épület szolgálta tovább kényelmüket. Szerencsére a kastély ma is látogatható, mely mutatja egykori tulajdonosaik szenvedélyét a vadászat, a szépség és a harmónia iránt. 

I mentioned Hluboka, the other castle of Schwarzenberg-dinasty, which is in a beautiful park, near Ceske Budejovice. After the owners found castle in Cesky Krumlov too little, this building was for their comfort. Luckily, this castle is vitisitble, which shows the passion of its owners for hunting, beauty and harmony. 




Hlubokát látva mindenképp érdemes Ceske Budejovice utcáit is bebarangolni. A város jóval nagyobb, mint Cesky Krumlov, azonban az óvárosi rész ugyanolyan szép, felújított régi házak tömegéből áll. A főtér egyedülálló, óriási négyzet alapú terület. Egy szépséghibája van, hogy parkolónak használják. Ez sajnos rontja azt az összképet, amit egy magamfajta turista elvár. A város épületei azonban kárpótlást nyújtanak ezért a szervezési problémáért. 

After visiting Hluboka, its worth to go to the streets of Ceske Budejovice. This city is much bigger, then Cesky Krumlov, but the inner city is full of reconstructed beauty houses. The main square is a big, four-rectangular place. But there is just one thing: it's a parking place. It is not to nice, what a tourist, like me, doesn't like. The other part of the city is beautiful, which make you forget this problem. 









De minden apróság ellenére mégis azt mondhatjuk, hogy Csehország, Cesky Krumlov és még Ceske Budejovice is kedves, szép, szerethető és jó szívvel ajánlom minden odautazónak. 

But, in spite of every little wrong thing, we can say: Bohemia, Moravia, Cesky Krumlov and Ceske Budejovice is a nice, loveable, and I can recommend it for everybody with good heart.

A város honlapján részletes információkat találnak a városról, a környékről, nevezetességekről és minden egyébről, ami az utazót érdekelheti.

On the homepage of the city, there can be found everything about the city, the neighbour, monuments and every other, interested about travellers.

http://www.ckrumlov.info/docs/en/kaktualita.xml 

Megjegyzések