Elment egy Legenda... / RIP Martin Szipal

Ismét elment egy legenda. Számomra ő volt A Fotózás Atyja, A Fotóművész. Igen, így, nagybetűkkel. 
88 évesen ismertem meg személyesen. Hatalmas szerencsének tartom, hogy tanulhattam tőle a világításról, a fényről, a geometriai formákról. Mindig azt mondta, hogy minden geometria. A segg, a cici, azok mind geometriai formák. Mindenben csupa geometriát látott: háromszögöket, köröket, négyzeteket, íveket, vonalakat. 
Játszott a fénnyel és az árnyékkal. A fényképezőgépen keresztül örökítette meg az általa annyira szeretett nőket, de a lehető legegyszerűbb tárgyat is elképzelhetetlen szépséggé varázsolta. A fény- és árnyék adta csodálatos, mértani harmóniában.
Még egy fontos dolgot megtanultam tőle: a direktorálást. Azt szokta mondani, hogy ha nem tudsz rábeszélni egy nőt, hogy felmenjen hozzád, akkor ne fotózz embereket. Mert az emberekkel bánni kell tudni, kezelni kell őket. Beszélni kell velük és megörökíteni azt a bizonyos pillanatot. Lehet, hogy egy expozíció előtt 10 perc beszélgetés is van, de az az egy expozíció lesz a tökéletesen megkomponált portré. Ezt pedig csak akkor lehet elkészíteni, ha a fotós direktorálja azt a személyt, akiről fényképet készít.
2016. április 26. óta már az angyalokat direktorálja. És biztos vagyok benne, hogy minden csinos angyalnak megmondja, milyen szép és őket is fényképezi. 
Szép angyali fényeket Neked, Martin!

Szipál Márton – MARTIN 
1924-2016.

A very big Legend has gone. He was The Father of Photography, The Photographer. 

I had knew him, when he was 88 years old. I'm very lucky to know photography from him: lights and shadows, geometric forms. He said: everything is geometrical. The ass and tits, too. He saw geometrical forms everywhere: triangular, lines and so on. 

He really could play with shadows and lights. He has taken many photos about the most loved women. And he could show the simple things as a very beautiful miracle, too. He's shown everything in a very big harmonic beauty. 

I knew him another very important thing: directing. He used to say: if you are not able to catch a woman, you are not able to take photographs. The photographer has to talk with people. It takes sometimes 10 minutes before making exposition: the perfect portrait. The only way to take this: directing people. 

After 26th April 2016, he is directing angels. I'm sure, that he says to every beautiful angel how beautiful is she, and he is taking photographs about them. 

Many beautiful angel lights to you, Martin!

Szipál Márton - MARTIN

1924-2016.



Megjegyzések