Grossglockner túraútvonal az Alpokon - Grossglockner High Alpine Road

Ausztria csodálatos természeti adottságokkal büszkélkedhet, többek között az Alpokkal. A magas hegyek látványa akkor a legizgalmasabb, amikor a hegycsúcsokat még magas hó borítja, de az alsóbb régiókban már csodálatos zöld mezőkben gyönyörködhetünk. 

Számos kiépített panoráma utat találhatunk az osztrák alpokban, ezek egyike a Grossglockner Hochalpenstrasse, azaz a Grossglockner Magas-Alpoki Útvonal. Nemrég már megmutattam, hogyan látta Jenő a hegyeket, azokat a csodás, kimondhatatlanul szép, fehér süvegű csodákat. 

Az utat két irányból lehet megközelíteni, mi Bruck an der Grossglockner településről indultunk, a 0-s kilométerkőtől. A panorámaút májustól kora novemberig van nyitva. A téli időszakban annyi hó esik, hogy nyitás előtt 600 000 köbméter havat takarítanak el minden évben (ez annyi, mint egy 190 km hosszú tehervonat!!!). Az úton fizetendő 35 eurós, személygépkocsinként számolt napidíj mellett, akár havi, vagy egy idényre szóló belépőt is válthatunk. Ezért beléphetünk valamennyi múzeumba az úton, megcsodálhatjuk a 12 kiépített kiállóhely mindegyikét, a túraútvonalakat és a látványt, ami egy életre szól és megfizetethetetlen. 

Az út elején még a zöld mezők között kanyarog az út, majd egyre magasabbra és magasabbra jutunk. Az út mentén nemcsak a kiépített panoráma-pontokon állhatunk meg. Számos kiálló van, ahonnan gyönyörködhetünk a látványban. Sok helyen még "iránytűt" is kapunk és megtudhatjuk, melyik óriási csúcsot nézzük éppen. 

Austria has wonderful natural environment: the Alps. One of them is the Grossglockner High Alpine Road. I show you, how saw Eugene the mountains, those wonderful, ineffably beautiful, white peaks. 

You can reach this road from two directions. We started from Bruck an der Grossglockner, at the number 0 km-stone. The road is open from May to early November. In winter, there is huge snow. Before the opening there is harvested 6000 000 cubic maters of snow each year (this is as much as a 118 miles-long freight-train!!!). The fee is 35 €/car for a day, but there are fees for a month or you can buy a season ticket, too. You can free enter all the museums on the road, the 12 built panorama-sights, all of the hiking trails and the scenery, which is a lifetime, priceless miracle. 

At the beginning the road is curving through the green fields, than we go higher and higher. You can stop not only the 12 panoramic parking places, than many little stops, too. You can admire the view. You got a compass at this places, where you can determine which peak ar you seeing. 




És hogy legyen kis elképzelésünk arról, milyen gépekkel is takarítják a 48 km hosszú utat, hát íme: 

And what kind of snow removals vehicles are for the 30 miles road? Here they are: 


A hegy egyik legnépszerűbb állata a mormota. Téli álmukból már felébredtek, ezért a nyári napsütésben néhány pillanatra megmutatják magukat az érdeklődőknek - kellően távolról, persze. 

Marmots are very popular on the mountains. They are awaken from their winter-sleep and are show themselves to the visitors - of course, a little far. 



2571 m magasan található az Edelweiss-spitze. Ez egy kis kitérő a főútról, de itt 30 db 3000 m magas hegy vesz körül minket. Számos biciklis és kerékpáros dönt úgy, hogy megteszi ezt a kis többlet-emelkedőt a látvány miatt. Megéri!

Edelweiss-Spitze is situated on 8763 feet high. This is a little bypass from the road, here you are surrounded with 30 peaks over 9842 feet. Many bikers and cyclist are taking this plus uphill. It worth!






A hegyen barangolva eljuthatunk egy tóhoz. Ami májusban a 2-3 m magas hómiatt pont nem volt körbejárható. És ahhoz a házhoz sem jutottunk el, ami nem sokkal előtte várja az út szélén a ragadozó madarak szerelmeseit. Most épp csak a teteje látszott ki a hó alól.

There is a little lake on the mountains. We were there in May, when it was covered with 7-10 feet snow. We can't see a house, too, which was full covered with snow. Here you can see some high-mountain birds - in summer. 



Az úton két átjárót fúrtak a hegybe az 1930-as építés során. Az építés kézi erővel 4 éven át tartott. Azóta is megszámlálhatatlan ember látta ezt a gyöngyszemet. 

The road was built in 1930 with two tunnels. It was made with handwork, 4 years long. Many people can see this beauty since than. 


A túra csúcspontja a 2369 m-en található Kaiser Franz Josefs-Höhe. Gondolom, már kitalálták, hogy nevét Ferenc József császárról kapta, aki saját maga is meglátogatta ezt a hegycsúcsot. 

A kilátón nemcsak többemeletes parkoló, étterem, de számos kiállítás, mozivetítés mutatja meg az Alpok születését és a technika (autók és motorbiciklik) fejlődését. Itt mutatják be azt az automobilt, amivel 1934-ben először teljesítették az utat. Kis sétát téve feljuthatunk a Swarovski-kilátóhoz. A kilátóban szauna-hőmérsékletű meleg van, ha épp hétágra süt a nap. Persze, nem csak onnan nézhetjük a halványzöld gleccsertavat a mélyben. Májusban a libegő nem működött, a több száz méteres szintkülönbségű gyalogutat mi nem vállaltuk be. 

Az 1700 m-es szintkülönbséggel járó út érdekes látványt tár az arra járók elé. az ég kékebb volt, a fű zöldebb, a hó pedig fehérebb. Olyan látvány ez, amit soha nem fogunk elfelejteni. 

Height of the tour was the Kaiser Franz Josefs-Höhe on 7772 feet. Of course, you think, that it was named after emperor of Franz Joseph, who had climbed this peak himself. 

On this panorama view, there are a multi-storey car park, many exhibitions about the flora and fauna of the alps, and the technical development (autos and motorcycles). You can show that car, which was the first at the road in 1934. You can take a little walk to the Swarovski-viewpoint - here is as warm as in a sauna on a sunny day. Of course, you can admire the green glacier-lakes on the deep. The elevator hadn't functioned in May, so we didn't taken the way on foot to the deep. 

The road with a 5577 feet height difference shows a very interesting view to the visitors. Sky is more blue, green is more green and snow is more white. We will never forget this spectacle. 
















Megjegyzések

  1. Szép út volt. Azért az autótokat nem mutogatnám!

    VálaszTörlés
  2. :D Tényleg szép hely volt, Nektek is ajánljuk egy kis kirándulás erejéig.

    VálaszTörlés
  3. Ezek gyönyörű képek.Szerencsés aki bejárhatja ezt a gyönyörű világot.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése